درمان ميگرن كه در واقع يك بيماري شايع در بسياري از افراد محسوب ميشود، از جمله دغدغههاي بسياري از مبتلايان به اين بيماري ميباشد. به گونهاي كه اين افراد معمولاً در طول زندگي خود داروهاي متعددي را مصرف كرده و يا به سراغ پزشكان مختلفي رفتهاند اما معمولاً بسياري از اين افراد نتيجهي كاملاً قطعي نيافته و تنها در هنگام حملات شديد ميگرني به مصرف قرصهاي مسكن ميپردازند. در اين ميان علائم ميگرن در بعضي از افراد گاهي با مصرف مسكنها نيز كاهش نيافته و فرد دورهي سختي را سپري خواهد كرد. با توجه به اين موضوع لازم دانستيم در خصوص روشهاي پيشرفته و جديد درمان ميگرن اطلاع رساني كنيم تا گامي مؤثر در جهت اين امر برداشته باشيم.
ميگرن از جمله دردهاي تپنده و ضربانداري در سر است كه ميتواند زندگي فرد را در روزهاي مختلفي از ماه يا سال مختل كند. از اينرو فرد ممكن است با شروع ناگهاني ميگرن تا ساعتها توانايي انجام هيچگونه كاري را نداشته و به طور كلي تمامي برنامه ريزيهاي خود را از دست دهد. با توجه به اين موضوع اين افراد گاهي در بهترين فرصتها و ساعاتي كه ميتوانند نهايت استفاده را ببرند دچار سردردهاي شديد شده و فرصتهاي خود را از دست ميدهند. بر اين اساس نياز است هر فردي بعد از تشخيص بيماري خود و تاييد آن و توجه به تعداد حملات در يك ماه و يا شدت آن و همچنين طول دورهي بيماري تا بهبودي، به دنبال يك روش مناسب براي تسكين علائم آن و درمان ميگرن باشد.
سردرهاي ميگرني چگونه هستند؟
لازم به ذكر است كه كليهي سردردهايي كه فرد در طول زندگي خود ودر شرايط متفاوت احساس ميكند، ميگرن نبوده و ممكن است از منشأ متفاوتي برخوردار باشد. در حقيقت پنجاه درصد سردردهاي ميگرني معمولاً يك طرفه بوده و حالت ضربانداري را در سر فرد ايجاد ميكنند. گاهي نيز فرد همراه با سردردهاي يك طرفه يا دوطرفه از علائم متفاوتي چون احساس تهوع، حساسيت به نور، بو يا صدا نيز رنج برده و يا اين كه در موارد حاد با احساس بيحسي در دست و پا رو به رو ميشود. علائم ميگرن معمولاً از 4 الي 72 دو ساعت ادامهدار بوده و فرد با پيگيري و انجام روشهاي مؤثر درمان ميگرن ميتواند از شدت علائم يا طول دورهي آن بكاهد.
روشهاي درماني ميگرن
به طور كلي روشهاي مختلفي براي درمان ميگرن عنوان ميشود كه هر يك با توجه به نوع خود ميتوانند اثرات موقتي را بر روي اين بيماري بگذارند. از جمله روشهاي معمولي كه براي درمان بيماري و يا جلوگيري از ايجاد حملات متعدد ميگرني پيشنهاد ميشود ميتوان به موارد زير اشاره نمود.
- خنك نمودن منطقهي درد؛ قرار دادن كيسهي يخ و يا پارچهي خيس و خنك بر روي پيشاني ميتواند از شدت علائم و درد اين بيماري بكاهد.
- مصرف مسكنها؛ براي درمان ميگرن به صورت موقت و سريع مسكنها داروهاي بدون نسخهاي چون استامينوفن، ايپوپروفن، نايروكس و... پيشنهاد ميشود كه هر يك با توجه به تركيبات خود ميتوانند اثر بخشي قابل قبولي را در كاهش دردهاي ميگرني ايفا نمايند.
- خوابيدن در يك اتاق ساكت و بدون سر و صدا؛ گاهي اوقات مصرف يك مسكن تنها زماني ميتواند بر روي شخص اثر بخش باشد كه فرد از محيط پر تنش(محيطي كه سر و صداي زيادي داشته و داراي ازدحام و شلوغي است) دور شده و با خوابيدن در يك اتاق آرام به درد خود غلبه نمايد.
- تغيير رفتار وسبك زندگي؛ يكي از روشهايي كه تحت عنوان درمان ميگرن ميتوان عنوان كرد تغيير رفتارهايمان ميباشد. در واقع اشخاص مبتلا به ميگرن ميتوانند با ايجاد آرامش بيشتر در خود و رفتارهاي خود و البته ايجاد تغييرات متفاوتي چون ورزش كردن در زندگي به طور روزانه به حفظ آرامش در مواجه با مسائل منفي و استرسزا پرداخته و موجب كاهش تعداد حملات شوند. البته توجه شود كه انجام ورزش در هنگام حملهي ميگرني ميتواند به بدتر كردن وضعيت منجر شود. بنابراين توصيه ميكنيم كه بعد از حملات ميگرني سريعاً به استراحت يا ديگر راهكارهاي درمان ميگرن بپردازيد تا از شدت يافتن و يا طولاني شدن علائم آن جلويگري كرده باشيد.
نكتهي ديگري كه در بحث تغيير سبك زندگي براي درمان ميگرن و بهبود حملات ميگرني مطرح ميشود برخورداري از خواب كافي و به موقع ميباشد چرا كه در موارد بسياري حملا ميگرني به دنبال بيخوابي يا عدم بهرمندي از خواب مفيد ايجاد شده و باعث ميشود فرد در كل روز احساس درد و يا كلافگي داشته باشد.
درمان علائم ميگرن با تزريق بوتاكس
تا پيش از اين ممكن است در خصوص تأثيرات فوقالعادهي بوتاكس بر روي زيبايي و كاهش چين و چروك و خط اخم شنيده باشيد اما اكنون ميخواهيم يكي ديگر تأثيرات تزريق بوتاكس بر روي نواحي مختلف سر را عنوان كنيم و آن درمان ميگرن ميباشد. در حقيقت بعضي از افراد در طول يك ماه بارها و بارها حملات ميگرني را تجربه كرده و ممكن است لحظات بسيار عذابآوري را طي كنند. با توجه به اين موضوع اين افراد ميتوانند با مشورت متخصصين مغز و اعصاب به تزريق بوتاكس ميگرن بپردازد. از آنجايي كه تزريق بوتاكس براي ميگرن بيشتر در جنبهي درماني اهميت دارد تا زيبايي، بنابراين نواحي تزريق آن با بوتاكس معمولي متفاوت خواهد بود. در واقع در اين روش تزريق بوتاكس معمولاً در عضلات پيشاني (فرونتال)، گيجگاهي( تمپورال) و پس سري(اكسي پيتال) و عضلات پاراوتبراي گردن و البته عضلاب تراپزيوس( بالاي شانه) براي فلج كردن عضلات و شل شدن آنها در نظر گرفته ميشود.
محل تزريق بوتاكس براي ميگرن
پروتكل استفاده از تزريق بوتاكس براي درمان ميگرن مزمن براساس مطالعات تحقيقاتي باليني است كه به تأييد FDA و رهنمودهاي بعدي ارائه شده توسط اين سازمان شده است. در حالت كلي نواحي مورد تاييد براي تزريق شامل پل بيني، پيشاني، شقيقهها، پشت سر، گردن و قسمت فوقاني پشت (درست بالاي تيغههاي شانه) ميباشد. حجم تزريقي مورد نظر با توجه به صلاحديد پزشك متفاوت خواهد بود. براي انجام تزريق بوتاكس ميگرن از يك سوزن بسيار كوچك و نازك و تيز استفاده ميشود و روند تزريق اصلا دردناك نخواهد بود. كل مراحل انجام تزريق بين 10 تا 15 دقيقه زمان بيشتر نياز ندارد و به طور معمول به خوبي توسط افراد تحمل ميشود. بلافاصله پس از پايان تزريق، اكثريت قريب به اتفاق بيماران، قادر به بازگشت به كارهاي روزمره خود هستند.
تاثيرات ناشي از تزريق بوتاكس براي درمان ميگرن
ميزان دردي كه بيماران مبتلا به سردردهاي ميگرني تجربه ميكنند بسيار زياد است به طوري كه بيشتر مبتلايان به ميگرن، نميتوانند خواب عميق و راحتي داشته باشند، نميتوانند خوب تمركز كنند، به طور مداوم خسته هستند و به طور كلي زندگيشان بسيار تحت تاثير منفي اين سردرد ها قرار ميگيرد. تزريق بوتاكس ميتواند با كاهش دردها، زندگي بسياري از بيماران را راحتتر كند. تاثيرات بوتاكس تنها روي برخي از بيماران نتيجه رضايت بخشي را به همراه دارد. به طور كلي بوتاكس فقط براي ميگرن مزمن مورد تأييد FDA است و اين يعني فقط افرادي كه در طول يك ماه حدود 15 روز يا بيشتر درد ميگرن را تحمل ميكنند و هرچه تعداد و شدت سردردها بيشتر باشد، بيمار بازخورد بهتري را نسبت به تزريق بوتاكس نشان خواهد داد.
به اين ترتيب بوتاكس براي بيماراني كه كمتر از 15 روز در ماه دچار سردرد ميشوند توصيه نميشود. تزريق بوتاكس در اطراف فيبرهاي دردي كه در سردرد نقش دارند انجام ميشود و بعد از آن وارد انتهاي عصبي اطراف محل تزريق شده و مانع انتشار مواد شيميايي دخيل در انتقال درد ميشود و به اين روش از فعال شدن سيگنالهاي درد در مغز جلوگيري ميكند. FDA استفاده از بوتاكس را براي درمان ميگرن مزمن در بزرگسالان 18 سال يا بيشتر تاييد ميكند. اگر از بوتاكس براي كودكان يا نوجوانان استفاده شود درماني بدون نسخه محسوب ميشود و اين بدان معناست كه پزشك ميتواند آن را تجويز كند.